top of page
ChatGPT Image Apr 23, 2025, 04_09_37 PM.png

Şirket Merkezi Adres Değişikliği Halinde Yapılması Gerekenler

  • Yazarın fotoğrafı: Özlem  Uzun Akdoğan
    Özlem Uzun Akdoğan
  • 12 May
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 May

Şirketlerin kuruluş sırasında, Türk Ticaret Kanunu uyarınca, esas sözleşmelerinde şirketin faaliyet göstereceği bir merkez adresin belirtmesi zorunludur. Şirketin bağlı olduğu ticaret siciline de bu şirket merkez adresi bildirilmektedir. Çeşitli sebeplerle bu adresin şirketin faaliyet gösterdiği süreçte değiştirilmesi gerekebilir. Şirket merkez adresinin değiştirildiği hallerde yasal mevzuat kapsamında yapılması gereken bildirim ve başvurular aşağıda açıklanmıştır.



Şirket Merkez Adresinin Değiştirilmesi
Şirket Merkez Adres Değişikliği

  1. Ticaret Sicil Müdürlüğü İlan ve Tescil


Öncelikle şirket türüne göre, yetkili organ tarafından adres değişikliğine ilişkin bir karar alınması gerekmektedir.

Anonim şirketlerde bu yetkili organ yönetim kuruludur. Anonim şirketlerde alınan adres değişikliği yönetim kurulu kararının noter onaylı bir suretinin ve şirket yetkilisi tarafından imzalanan talep dilekçesinin ticaret sicil müdürlüğüne sunulması gerekmektedir.

Limited şirketlerde ise yetkili organ genel kurul olup genel kurul kararı (ortaklar kurulu kararı) sunulmalıdır.

MERSİS sistemi üzerinden gerekli başvuruların yapılarak adres değişikliği kararının ticaret sicil müdürlüğüne sunularak tescil ve ilanı yapılmalıdır.


  1. Şirket Merkez Adres Değişikliği Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairelerine Bildirim


Şirket merkezi adres değişikliğinin şirketin bağlı olduğu vergi dairelerine bildirimi 2023'ten önce zorunlu iken yeni düzenleme ile bu husus değiştirilmiştir. Vergi mükellefi şirketlerin 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 546 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yeni düzenleme sonucu vergi dairelerine bildirim zorunluluğu kaldırılmıştır. Artık kanunda belirtilen sürelerde ticaret sicile tescil ettirilen işlemler için ayrıca vergi dairesine bildirim yapılmayacaktır.


Sosyal Güvenlik Kurumu bakımından ise adres değişikliklerini bildirim yükümlülüğü devam etmektedir. Şirket çalışanlarının işyeri adres değişikliklerinin SGK'ya bildirimi zorunludur. Bildirim süresi 10 gündür. İşyerinin nakledildiği adresin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne en geç adres değişikliği tarihi takip eden 10 gün içinde dilekçe verilmesi gerekmektedir. Bildirim online olarak yapılabileceği gibi bir dilekçe ile kuruma müracaat ederek de yapılabilecektir.


  1. Ruhsat ve Belediye Başvuruları


İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ile adres değişlikleri halinde işyerinin yeniden ruhsatlandırılması düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 8. maddesi uyarınca İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır hükmü getirilmiştir. Bu sebeple işyeri için verilen ruhsatın yeniden düzenlenmesi için bağlı bulunulan belediyelere başvurulması zorunludur.

Bunun yanı sıra bağlı bulunulan belediyelere yapılacak, çevre ve temizlik vergisi, emlak vergisi veya reklam tabela vergisi gibi vergi ödemeleri bakımından da başvuru gerekmektedir.


  1. Şirketin Tarafı Bulunduğu Sözleşmeler ve Bildirim

Şirketlerin taraf olduğu sözleşmelerin tamamında şirket adresleri yer almaktadır. Sözleşme kapsamında tarafların fesih bildirimleri ve sözleşmeden kaynaklı borç ve alacaklarına ilişkin yapılacak bildirimleri sözleşmede belirtilen adrese yapılacak ve geçerli olacaktır. Şirketlerin adres değişikliği ile hak kaybına uğramamak ve taraf oldukları sözleşmelerden kaynaklı yükümlülükleri ihlal etmemek adına adres değişikliği bildirimlerini, makul sürede karşı tarafa yapmaları gerekmektedir.


Yine şirket çalışanlarının iş sözleşmeleri bakımından işyeri adres değişikliğine ilişkin bildirimlerin de iş kanunu kapsamında yazılı olarak işçilere yapılması gerekmektedir.


  1. Sonuç

Şirketlerin şirket merkez adres değişikliği halinde yasal süreler içinde, ticaret sicil müdürlükleri nezdinde gerekli tescil ve ilanın tamamlanması, şirketlerin kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli başvuruları yapmaları ve şirketlerin akdetmiş bulundukları tüm sözleşmeler bakımından incelemelerin yapılarak adres değişikliği bildirimlerinin gerçekleştirilmesi hak kayıplarının önüne geçmek açısından önemlidir. Aksi takdirde para cezalarının kesilmesi, tebligatlar ve yasal itiraz sürelerinin kaçırılması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

bottom of page