top of page
ChatGPT Image Apr 23, 2025, 04_09_37 PM.png

Terekeye Temsilci Atanması

  • Yazarın fotoğrafı: Özlem  Uzun Akdoğan
    Özlem Uzun Akdoğan
  • 11 May
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 May


Miras bir kişinin ölümü ile kanuni mirasçılarına, atanmış mirasçılarına ve vasiyetname ile tarafına vasiyet edilen taraflara, mirasın yani terekenin devredilmesidir.


Bir kişinin ölümünden sonra malvarlığı, artık yeni bir isim alır ve miras veya tereke olarak isimlendirilir.


Türk Medeni Kanununda mirasbırakanın ölümünden, mirasın paylaşılmasına kadar geçen sürede, mirasın korunmasına ilişkin birtakım önlemler düzenlenmiştir. Düzenlemenin amacı gerçek hak sahiplerini ve paylaşıma kadar uzun süre geçebilecek olması halinde mirası korumaktır.


İşte bu hallerde mahkemece mirasın yani terekenin korunması amacıyla, mirasçılardan birinin istemi üzerine mahkemece terekeye temsilci atanabilir. Mirasçı olmayanların tereke temsilcisi atanmasını talep hakkı bulunmamaktadır.


tereketemsilcisi
  1. Miras Ortaklığı

Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın paylaşılmasına kadar mirasçılar arasında terekenin tamamı bakımından bir ortaklık oluşacaktır.

Mirasçılar terekeye elbirliği ile sahip olurlar.

Mirasçılardan birinin istemi üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.


  1. Hangi Hallerde Tereke Temsilcisi Atanabilir?

Tereke temsilcisi atanması hususunda mahkemeye takdir yetkisi tanımıştır. Mirasçılardan birinin talebi üzerine Sulh Hukuk Hakimliğince terekeye temsilci atanması gerekliliği değerlendirilecektir. Mahkeme her başvuru durumunda tereke temsilcisi atamakla yükümlü değildir.



Ancak mirasçılar arasında uyuşmazlık bulunması, miras ortaklığı mirasçıların tam bir bütünlükle hareket edememeleri nedeniyle işlemez duruma gelmesi hallerinde tereke temsilcisi atanması talebi kabul edilecektir. Yine mirasçıların belirlenememesi veya mirasçıların oybirliği ile karar alamayacak durumda olması hallerinde mahkemece tereke temsilcisi atabilecektir.

  1. Tereke Temsilcisi Kimler Olabilir?

Mirasçılar kendi aralarından birisini veya üçüncü bir kişiyi temsilci olarak atayabilirler. Mahkemece mirasçılar da dinlenerek önerilen kişiler de seçilebilir. Terekenin durumu değerlendirilerek birden fazla kişi de temsilci olarak atanabilir. Tüzel kişiler de tereke temsilcisi olarak atanabilir.

  1. Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkemesi ise, Türk Medeni Kanunun 529. maddesi gereği, mirasbırakan, yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.


Yargıtay 14. HD., 20/02/2020, 2017/1239 E., 2020/2031 K.

“…Tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesinde yetkili mahkeme, miras bırakan yerleşim yerinde ölmüş ise “Miras bırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesidir”. Miras bırakan yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise o yerin sulh hukuk mahkemesi hakimi, miras bırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri almak suretiyle bununla ilgili dosyayı miras bırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine gönderir. Bu anlamda tereke için alınacak önlemler bakımından yetki söz konusu değildir.”

  1. Tereke Temsilcisinin Görevi Ne Zaman Sona Erer?

Mahkemece tereke temsilcisi olarak atananın görevi, mirasın paylaşılması ile sona erecektir.



bottom of page